Skip to main content

Word vrienden met ALLES van jouzelf
Je lichaam, gedachten, gevoelens, en zeker ook je passie en sensualiteit

Tenslotte woon je (tijdelijk) in dit lichaam, het is jouw tempel.
Soms heb je van die momenten in je leven dat je die connectie even kwijt bent.

Dan denk je je eigen gebruiksaanwijzing toch goed te kennen, maar dan gebeurt er iets wat het leven kennelijk voor jou in petto heeft en kan het gebeuren dat je je eigen gebruiksaanwijzing soms even kwijt bent. Of ineens mag zoeken naar de kleine lettertjes.

Het leven heeft veel mooie ervaringen te bieden. Maar kan ook hobbels en teleurstellingen, verdriet en pijn met zich meebrengen. De kunst is hoe jij daar mee omgaat. En dat je jouw gebruiksaanwijzing van ‘hoe jij jouw mooiste leven leeft’ leert te gebruiken. Zodat je helemaal happy kan zijn met jezelf. In totale harmonie en liefde, ook met de pijn, teleurstelling en verdriet die je van tijd tot tijd ervaart.

Maar hoe doe je dat nu? Hoe ga jij hier mee om? Wat heb jij nodig om een fijn en liefdevol leven te leven in harmonie met jezelf?

We zijn vaak vergeten te voelen wat we werkelijk nodig hebben, denk ik. We vluchten dan in doen: gaan klusjes lopen bedenken of zorgen voor anderen. We zoeken uitwegen om maar niet stil te hoeven staan bij onszelf. We hollen liever dan dat we stil staan, want stilstaan voelt soms erg ongemakkelijk. Dan valt er ineens van alles te voelen wat naar boven komt drijven.

Want het gevoel is sterker dan jouw denken, al denken we van niet. En als je daar niet naar wilt of kunt luisteren zal het gevoel via (de klachten van) jouw lichaam spreken. Om op die manier iets aan jou kenbaar maken. Eerst nog heel subtiel. Maar als je al langer niet naar je gevoel luistert dan kunnen de lichamelijke klachten soms langer gaan duren of je zelfs letterlijk even stilzetten om toch echt eens te gaan luisteren wat jouw gevoel je wil vertellen. Het lichaam bemoeit zich er dan mee.

Het is de schakel tussen hoofd en gevoel. En hoe mooi zou het zijn als we daar toch eens echt naar gingen luisteren, naar ons gevoel. En dat we het denken toch eens even stil konden zetten.

In de stilte hoor je alles. Daarom kan mediteren of massagetherapie zo’n mooie verbinding geven tussen hoofd, hart en voelen.

Want zelfs als we denken te gaan ontspannen doen we dat vaak nog met onze telefoon, met Netflix kijken, of gaan we shoppen in een drukke stad. Het voordeel daarvan is dat we niet bewust hoeven zijn. Want dan realiseren we de drukte in ons hoofd, waar we vaak veel tijd doorbrengen. Met labelen van alles als ‘goed’ en ‘fout’, met oordelen over onszelf en over anderen. Hele interne gesprekken. Een mens heeft wel gauw 60.000 gedachtes op een dag (!) en helaas ook vaak negatief.

Ikzelf merk dat ik op een punt sta om ook mijn gebruiksaanwijzing, noem het even zo, weer eens door te lezen. Na het verlies van mijn beste vriendinnetje en jaren van intensief zorgen voor mijn gezin en ouders – wat ik vol passie, liefde en toewijding deed – kom ik nu toch wel plots in een soort ruimte terecht die nieuw voor mij is: alleen met mezelf zijn, want het zorgen voor kinderen bijvoorbeeld hoeft niet meer.

Je wordt alleen geboren en gaat ook alleen weer dood. Gelukkig kom je in die tussentijd vele mensen tegen op jouw levenspad waar je het heel fijn mee kunt hebben.

Sommigen blijven voor heel je leven bij je, omdat dat fijn voelt. Sommigen reizen een tijdje met je mee, en sommigen kunnen ook in een kort samenzijn al een ongelofelijke mooie indruk op je maken. Of je een boodschap bijbrengen, terwijl je ze maar vluchtig hebt gezien of gesproken. Op een station bijvoorbeeld, of op vakantie. Al deze ervaringen bevatten mooie boodschappen voor mijn ziel. Ze brengen mij iets.

Gelukkig heb ik na al mijn jaren van lichaamswerk, mindfulness, spiritualiteit en energiewerk, genoeg tools en weet ik hoe belangrijk het is om af en toe alleen te zijn met jezelf. Hoe ongemakkelijk ik dat af en toe ook nog vind.

Leave a Reply