Skip to main content

Bestaat er verschil tussen emotie en gevoel?

Toen ik mij hier in aan het verdiepen was voor mezelf, kwam ik er achter dat er voor mij nog twee begrippen zijn namelijk instinct en intuïtie. En wat komt nu uit je verstand en wat niet? En waar moet je nu op vertrouwen als je belangrijke keuzes moet maken? Je gevoel, je instinkt, je intuïtie, je verstand?

Ik wil graag eerst uitleggen het verschil tussen emotie en gevoel en later instinct en intuïtie er bij betrekken, want die twee zijn zeker zo belangrijk. want ook dat verward nog wel eens.

De vraag was, bestaat er verschil tussen emotie en gevoel? Het antwoord is ja.

Wat is gevoel?

We gebruiken het woord gevoel, om iets aan te geven wat ons lichaam voelt, wat we met ons verstand niet meteen kunnen beredeneren. Je kan je b.v. Niet lekker voelen. Of je merkt op dat je je b.v. niet op je gemak voelt. Dat is vast herkenbaar en hebben we allemaal wel eens gevoelt.

GEVOEL gaat dieper dan emoties maar vaak minder heftig. Gevoel heeft ook meer met je persoonlijkheid te maken, terwijl emotie meer te maken heeft met een bepaalde situatie. 😉

“Houden van” is bv een gevoel, en dit gevoel blijft aanwezig terwijl je een bepaalde emotie kan hebben bij die persoon van b.v. boosheid.

EMOTIES zijn een teken dat iets je raakt. Dat kan b.v. Zijn verdriet, boos, angstig, kwaad worden, blijdschap, spontaan schater lachen, schaamte.

Emoties kunnen heftig zijn en vaak heb je het gevoel dat ze je overkomen. En heb je soms ook geen controle over.

Je leest het ook vaak af aan de persoon. Je ziet iemand huilen als die verdriet heeft. Als iemand zich schaamt bloost hij soms. En als je erg bang bent of zenuwachtig kan je lichaam b.v gaan trillen.

Emoties zijn dus vaak heftig en vertroebelen je geest wat. Beter is ook neem geen beslissing vanuit een emotie maar slaap er een nachtje over en reageer dan pas.

Maar fijn ook om te weten dat ze ook vaak weer snel kunnen verdwijnen. Als je er niet in blijft hangen. Je mag ze zeker voelen, ik zeg ook altijd druk dat gevoel die emotie niet weg want het lichaam laat het niet voorniks jou ervaren.

Als je voelt dat je dus b.v moet huilen laat die tranen dan ook gewoon stromen. Ik heb nog nooit iemand gezien die nooit is gestopt met huilen. Ben daar niet bang voor. Het is vaak dat mensen zeggen binnen mijn praktijk als ik eenmaal ga huilen kan ik niet meer stoppen hoor. En willen dan hun tranen al weer braaf weg slikken. Iets raakt hun en plop….weg duwen maar. Dan is het niet zo heftig denken we weer.

Emoties komen op als een golf en als je het even laat gaan gaat de golf vanzelf weer weg.

Ga mee in die golf net als de zee de golf komt op kan een heftige sterke golf zijn maar eenmaal aan land breekt de golf af en deinst langzaam over in een rustig bijna gladde zacht golf en verdwijnt weer terug in zee.

Als je je emotie van uit je lichaam dus weg drukt keer op keer, kan het vast gaan zitten in het lijf bij iedereen soms op verschillende gebieden we noemen dit vaak onze zwakke plekken. en ontstaan er van uit het lichaam signalen want het lichaam liegt nooit die wil gezien worden. Dat verdriet die emotie wil een stem krijgen snap je wat ik bedoel?

Druk daarom emoties nooit weg ben je boos uit dat dan ( met respect natuurlijk) maar hou het niet binnen.

Zo ook hoor ik wel is, ik laat het maar gebeuren en gelaten toe.

Waarom?

Bang voor het gevoel misschien wat dat voor gevolg kan hebben? De sfeer in huis of op je werk te verstoren om er iets van te zeggen?

Vervolgens onderdruk je je eigen emoties. En ga je beredeneren en handelen van uit je overlevingsmechanisme je drukt je gevoel weer weg. Want je DENKT dat is het beste.

Maar vroeg of laat komen al die opgespaarde gevoelens in je lijf naar boven. En kan je er niet meer onderuit. En wil niet zeggen dat dat zo gebeurt, maar zo kunnen burn-out klachten ontstaan raak je op, energie niveau raakt op. omdat je je eigen gevoelens steeds weg drukt.

En jezelf weg cijfert, je vind jezelf minder belangrijk.

Naast emoties hebben we ook nog ons instinct en intuïtie.

Ons INSTINCT werkt net als bij de dieren dat bezitten we allemaal dat helpt ons bij extreem gevaar.

Je rukt bv aan je stuur als instinkt gedrag, als je voelt anders boven op iemand te klappen.

Zonder ons instinct zou een groot aantal mensen al niet meer leven.

Heel belangrijk om naar je instinct te luisteren.

Het is een prachtig mechanisme in ons wat we zeker moeten gebruiken en niet negeren. Maar ons instinct is sterk en gaat ook bijna vanzelf. En achteraf denk je daar ben ik goed mee weg gekomen.

Dan heb je ook nog je INTUÏTIE en voor mij is die de belangrijkste die er is. Je intuïtie wordt namelijk niet bepaald door je denken en klopt altijd. Dat is zo zuiver. Ook wel je zesde zintuig genoemd. Iedereen heeft het,  je kan het gebruiken maar vaak weten we niet hoe. Ik leg dat vaak aan mijn cliënten uit als: iedereen kan leren piano spelen alleen moet je wel oefenen.

Sommige spelen een liedje met één vinger en anderen spelen een heel concert. Als je maar oefent.

Het is de kunst hoe luister jij naar je intuïtie? Het is heel zonde als je dat prachtige instrument niet of nauwelijks gebruikt want het is een mooie gave als je er naar luisterend. Het is ook de zuiverste omdat je denken en je emoties er zich niet mee bemoeien

die er wel van alles vaak van vinden. Maar ik geef toe dat is soms erg lastig.

Maar je intuïtie wijst je de weg.

De truc is dan om je te herinneren dat jij de gene bent die je gedachten bepalen, en daar vaak je emotie aan koppelt.

Jou gedachten zijn niet per definitie de waarheid. JIJ maakt er vaak jouw waarheid van.

Er is dus een heel duidelijk verschil en jou intuïtie en instinct zijn de waarheid dat komt van binnen uit jou. En zijn er altijd.

Gevoel gaat dieper en is meestal stabiel. b.v. Het houden van je kinderen maar kan ook op een gegeven moment verdwijnen.

Emoties zijn daar in tegen dus vluchtig. Komen en zijn een reactie op een gebeurtenis, waar jij iets van vind. Ze zijn niet altijd de waarheid. Maar op dat moment is het wel jouw waarheid.

Om het te onthouden kan dit je misschien helpen: jij HEBT gevoel. En emoties HEBBEN jou.

En de positieve emoties die je voelt zijn natuurlijk heerlijk. Ze zijn zeer zinvol en zorgen er voor dat je leeft, geniet, vol passie. Ze zijn dus zeer zinvol. Maar laat negatieve emoties niet te lang rond dwalen in jou. Het is de kunst van ons dat het er mag “zijn” maar dat je goed gaat leren wat het je brengt en dan los laten.

Bij keuzes maken gaat het vaak om het verschil tussen je verstand( emoties) en je intuïtie. Als je iets voelt van uit je intuïtie dan wil je met je verstand het vaak weer verklaren. En dat veroorzaakt in je hoofd vaak vele dilemma’s en discussie met je verstand. Ik heb al is eerder geschreven ik noem hem Sjakie die zich er weer mee bemoeit.

Misschien helpt het wat bij je keuze te maken wat iedere optie voor gevoel bij je oproept. Om zo de juiste keuze te maken. En emoties niet te veel te laten leiden bij je keuze.

Hoe dan ook het is belangrijk dat je je emoties dus niet je leven laat bepalen. Emoties zijn maar van korte duur en verdwijnen weer.

Zo ontstaat er langzaam ook meer ruimte in jou om uiteindelijk goed te luisteren naar je intuïtie want die heeft altijd gelijk.

Hoop dat je hier iets mee kunt.

De weder vraag die nu bij mij op borrelt is waar laat jij je door begeleiden?

Met welke gedachten, gevoel, emotie begint het met keuzes maken bij jou?

Luister jij naar je intuïtie? Of druk je die dan weg?

Handel je er ook naar? Of onderdruk je het toch omdat je verstand bij jou nog sterk de baas is? Omdat je het ( jouw patroon) altijd al zo doet?

Leuk om is te onderzoeken bij jezelf.

Dit noem ik levenskunst. Blijf geïnteresseerd in jou ontwikkeling.

Leef jou mooiste leven.

💋je weer van mij

Leave a Reply