Skip to main content

Het fascineert mij.

Want offeren of ritueels uitvoeren kan je op verschillende manieren natuurlijk.

Wat mij erg bijgebleven is van de reis op Bali dat daar voor alles geofferd word om de goede geesten goed gezind te zijn.

Zij maken een dagelijks ritueel van het geven van giften aan de goden in de vorm van een offer. De hindoeïstische bevolking zorgt iedere dag voor een nieuw offer aan de goden. Ga je naar Bali dan zal je zeker kleurrijke offers op Bali tegenkomen. Ik vond dat fascinerend mooi hoe zij spiritueel dagelijks met het hiernamaals verbonden zijn en wij westerse mensen daar steeds meer, lijkt van vervreemd te zijn.

Een Balinees offert twee keer per dag, ’s morgens ná het koken een offer met onder meer gestoomde rijst en groenten en later op de dag een bloemenoffer als dank voor de harmonie b.v. Daarnaast zijn nog tal van speciale offermomenten denkbaar, bijvoorbeeld de dag dat er geofferd wordt voor alles van metaal zoals auto’s, computers, (brom)fietsen et cetera.

Als je een tempel gaat bezoeken is het wel belangrijk dat je een sarong draagt. Voor vrouwen is een sarong verplicht, evenals een sjaal rond de middel geknoopt als scheiding van het goede (het hoofd) en het slechte (de onderste helft van het lichaam). Zoals zij dat zien.

Wat ik zelf een prachtige heilige plek vond was Tirta Empil . Je laten onder dompelen onder heilig bronwater. Krachtige fonteinen ieder fontein had een betekenis. Geduldig stond iedereen in rijen wachtend om hun zelf onder te dompelen.

Het is een plek waar schijnt zowel op lichamelijk als geestelijk vlak wonderen gebeuren.

Na het badderen kan je doorlopen naar een prachtig tempelcomplex waar je kan bidden.

Ook hier zag ik weer verschillende rituelen. Bloemen in verschillende kleuren worden omhooggehouden, de geestelijke zegt enkele woorden waarna de vrouwen de bloemen in hun haar stoppen. Aan het eind van het ritueel komt de geestelijke langs om de gelovigen driemaal met water te besprenkelen waarna ze een beetje rijst uit een schaal nemen en op hun voorhoofd plakken.

Zelf heb ik in Bali met mijn dochter een prachtige privé ceremonie bijgewoond.

Door een van de 12 hogepriesters en hij was handlezer.

In alle wind richtingen van ons hoofd werd een plukje haar afgeknipt. Onze tanden, tong, voorhoofd, borstkas en hart ingesmeerd met honing en een bepaalde spreuk werd daarbij uitgesproken. Ook wij werden 3 x besprenkelt met heilig bronwater en werd gevraagd ons gezicht te wassen, en 3 slokjes te nuttigen maar dat deden we uit gezondheid redenen maar niet. Waarom 3 x? Ga ik nog is opzoeken zal vast ook een betekenis hebben. Onze haren, hoofd werden plechtig door de priester overgoten met heilig bronwater met bloemen en zo werden we gereinigd. Alle boze geesten zouden daar mee op een afstand blijven en ons geen kwaad meer doen.

Er werd tussen door ook gevraagd of we onze tanden wilde laten vijlen want dat kon hij ook maar daar hebben we maar voor bedankt.

Ik ervaarde deze ceremonie vol liefde en aandacht voor ons als persoon.

Maar terug over offeren, rituelen.

Waarom doen we dat?

Als je gaat google en de geschiedenis in duikt dan offeren en hebben we al heel lang rituelen.

Hoe zit dat bij jou?

Offer jij ook wel is iets?

Of jezelf?

Had of heb jij ook rituelen?

Doe je het dan omdat het je een goed gevoel geeft? Omdat je het over hebt genomen van je ouders, je geloof, of zelf bedacht hebt in je hoofd? Omdat je dan denkt beschermt te zijn?

Had of heb jij een bepaald ritueel nu nog?

Omdat je voelt dat als je dat doet dat het goed gaat b.v. met jouw of je familie of op je werk.

Ik zal een geheimpje vertellen wat mijn ritueel lange tijd was.

Vroeger als jong meisje op

De lagere school moest ik van mezelf bv de leuning van de trap 4 x aan raken meer mocht niet van mezelf dat bracht dan weer ongeluk bedacht ik mij. Niemand had dat mij ooit vertelt maar kwam uit mijzelf naar boven dat me dat geluk bracht en bescherming ik zou veilig zijn dan. Want als kind voelde ik mij heel vaak niet veilig.

4 was ook mijn geluksgetal.

Niemand wist dat ik dit deed uit eigen bescherming.

Op een dag had ik er genoeg van maar was nog best pittig om het af te leren als er eenmaal een gewoonte in geslopen is in je hoofd.

Denk dat ik dat best jarenlang gedaan heb. Ik weet ook dat dat niet gek is bijna ieder kind of volwassenen heeft wel een bepaald ritueel gehad of nog steeds.

Zo had mijn moeder de gewoonte om een bloem weg te leggen bij de foto van iemand die gestorven was op zijn verjaardag of sterfdag. Dat deed mijn moeder steevast bij iedereen die ze goed gekend had of familie was. Een prachtig eer moment vind ik zelf.

En zo heb ik weer het ritueel wat ik op haar sterfbed afgesproken heb om haar lievelingsgerecht pannenkoeken te bakken ieder jaar op haar verjaardag.

Zolang rituelen of offers geen obsessies zijn vind ik ze mooi.

Vandaag heb ik mijn onderzoek in het ziekenhuis bij de radioloog wat de verdikking in mijn keel kan zijn.

Ik moest daarom ook terugdenken aan Bali en aan offeren en mooie rituelen.

Of het nu helpt of niet? Ik vind ze prachtig zoals ik al zei en zolang je er zelf een fijn gevoel bij hebt en het je rust geeft is het prima. Zoals een kaarsje branden wat velen wel doen.

Deze hele week wandel ik al met mezelf door het bos en langs water en praat ik met het universum of hoe jij het wilt noemen de bron, god, het heelal, liefde.

Ben ik gek? Nee

Brengt het mij inzichten? Ja

Doe ik dit al lang? Ja heel mijn leven al.

Durfde ik dat uit te spreken? Nee

Nu wel? Ja

Schaam ik mij? Nee

Ben ik bang voor een oordeel? Niet meer.

Ben ik helderziend? Nee

Ben ik helder voelend? Ja

Heb ik warme handjes die ander soms kunnen helpen? Ja mooie verhalen terugontvangen van vele cliënten.

Dit is mijn noem het ritueel.

 

En mijn keel maakt mij nu al veel duidelijk ben toch dankbaar wat de uitslag ook mag zijn dat ik mezelf een stem durf te geven.

En onderwerpen wil gaan aansnijden en bespreken die ook spannend zijn. Want mooie vrouw die dit ook leest. Het bruist in mij om mijn missie uit te dragen en met vrouwen samen te werken 1 op 1 of in een groep. Eerdaags daar meer over.

Ben zo benieuwd of jullie ook mooie rituelen hebben. Of dat je iets offert.

En of je jouw ervaring(en) zou willen delen met mij met wat je misschien ervaren hebt. Of doet.

Kusje weer van mij

Leave a Reply