Skip to main content

Hoe leuk en grappig is het dat er al jaren en jaren bij ons in de familie de ronde gaat dat de oma van mijn oma een ( bastaard ) kind was van koning willem de derde. Zij kreeg,  werd vertelt 100 gulden mee. Soort zwijg geld om van te leven en geloof mij in die tijd rond 1841 was dat enorm veel geld. Ze was ongehuwd en de dienstmeid van de koning toen.

Maar nergens vond mijn broer die jaren en jaren speurwerk er naar gedaan heeft enig bewijs daar voor. En geregeld vertelde mijn moeder zo ook aan mijn kinderen dat we afstammen eigelijk van het koninklijkehuis 😂

Tot dat mijn zus nu met Kerst als cadeautje onder de boom, het boek aan schafte van koning gorilla ( willem de derde)

En ze zat zo is te bladeren en haar mond viel open daar stond dus precies beschreven het verhaal van mijn oma en moeder en hun kinderen en zie ik ineens ook mijn naam en doopnamen met geboorte plaats beschreven. In de stamboom van koning Willem drie. Hoe bijzonder is dat toch.

Inmiddels is algemeen bekend dat een familiesysteem veel invloed heeft op hoe je in je vel zit. Het is niet alleen een pakketje genen wat je mee krijgt, dat weet ik, maar jouw bloedlijn kan wel effect hebben op je systeem.

Zelf heb ik ervaren en ik zie het ook terug in mijn therapeutische praktijk,  dat je bestaat uit veel verschillende delen. En schrik niet, dat heeft niets met schizofrenie of een gespleten persoonlijkheid te maken).

Het besef hiervan geeft juist ruimte voor groei en ontwikkeling.

Als voorbeeld: Als je bij jezelf na gaat, herken je vast wel dat er bij het nemen van een beslissing verschillende stemmen omhoog komen; de ene geeft allemaal argumenten waarom je het wel zou moeten doen en een andere stem weet dit prima te weerleggen. Je kunt dit zien als twee delen in jezelf.

Soms werken delen met elkaar samen (dan zit je in de flow, sta je in contact met jezelf en de mensen om je heen) en soms werken ze tegen elkaar (innerlijke conflicten, piekeren, in de war zijn, niet vooruit komen etc.). Van hoofd naar hart.

Ik kan hier veel over schrijven omdat ik me er vanuit verschillende stromingen in heb verdiept en de helende effecten heb gezien en zeker zelf ervaren.

Heel beknopt kun je de bloedlijnen ook zien als  een doorgeef energetisch veld waarbij de levens- en liefdesenergie stroomt van boven naar beneden (dus via je ouders en voorouders naar jou en via jou weer naar je eventuele kinderen). Op het moment dat er sprake is van trauma, of belangrijke gebeurtenissen die niet als dusdanig zijn erkend, zorgt dit voor stagnatie in de stroom, gaat de stroom de andere kant op en kan dit tot uiting komen in bijv. een fysieke klacht of psychische problemen. Ook kan het tot uiting komen in gevoelens van leegte, dat je je over verantwoordelijk voelt, onverklaarbare angst etc..

Is het van jou of van een ander?

Dit stukje hier heb ik even opgezocht en over genomen. Kan het niet beter verwoorden. (Bron mij onbekend)

Een “probleem” of lastigheid die zich voor doet omvat dus veel meer dan wat er in die persoon tot uiting komt. Door/ via die persoon wordt eigenlijk zichtbaar dat er verder terug in het familiesysteem iets is wat nog gezien, gehoord en erkend mag worden. Het kan dus zijn dat wat er bij jou speelt, eigenlijk niet van jou is, maar dat je het vanuit liefde voor je familie bent gaan dragen. En zo laat die “lastige persoon” in de familie, of een ziekte die van generatie op generatie wordt door gegeven zien dat er iets is wat nog geheeld mag worden. Dit kan van alles zijn: miskraam of abortus, oorlogstrauma, een niet verwerkt verdriet, niet erkende liefde etc.

We zijn als mensen sociale wezens, we zoeken graag een maatje, geliefde, we kunnen wel alleen zijn maar door op wat voor manier verbonden te zijn voelen we ons goed, of gesteund.

Als baby en klein kindje voel je je het sterkst verbonden met je ouders je familie ( of opvoeders) en is het van zeer groot belang dat je je gezien, gesteund en geliefd voelt.

Zo ook met vriendjes en vriendinnetjes, je woonplaats, land, sportclub, de cultuur waarin je wordt groot gebracht. Heeft allemaal invloed op je.

Zelf ben ik 13 x verhuist in mijn jeugd en hechten aan mensen en omgeving ging mij steeds moeilijker af. Mij veilig voelen  heeft mij jaren gekost. Komt door dat die hechting van uit mijn jeugd niet stabiel was.

Ook op school ( vaak gewisseld) is het voor een kind belangrijk ergens bij te horen, en aansluiting te vinden.

Hoe zit dat bij jouw?

Heb jij bv hechting problemen?

Heb jij je geliefd gevoelt?

Veilig gevoelt?

Ben jij gezien ?

Viel jij buiten de boot?

En had je het daar moeilijk mee?

En hoeveel invloed heeft dat nu nog steeds op jouw?

Het is soms interessant om je eigen bloedlijn is na te lopen en te kijken wat heb je geërfd van je voorouders.  Wat is er van generatie op generatie door gegeven? En past dat bij jouw? Is dat waar jij je prettig bij voelt? Of ga jij het anders doen? En durf jij te veranderen van patroon? Zodat het ook niet meer door gegeven hoeft te worden van generatie op generatie. Zodat je je vrij voelt van enige druk of last van generaties terug.

Zoals dat kindje van koning willem drie, die een zwijgplicht had dat ze bestond, haar bestaansrecht werd niet gezien, en erkent.

Voor mij toverde het een glimlach op mijn gezicht dat het verhaal van mijn oma klopte dat ik (een beetje)blauw bloed heb 😂

Ik zoek nu alleen nog mijn hofhuishouding 😂

Maar haar bloedlijn van niet gezien zijn heeft ze wel generatie op generatie door gegeven zo ook op mij na 180 jaar.

Grappig vind ik dat te ontdekken. En ik doe mijn best omdat niet door te geven aan mijn kinderen weer maar ook hun hebben hun eigen verhaal strakjes.

Familie lijnen heb jij ze wel is uitgezocht? Ik ben Nieuwsgierig naar jullie bloedlijn.

En lees graag hier onder of via mail als je dat fijner vind hoe dat bij jouw zit.

Wat neem jij mee van ouders en voorouders? En hoeft zeker niet negatief te zijn hoor in tegendeel.

💋je weer van mij

Leave a Reply