Skip to main content

Ik zag het al aan haar gezicht. Althans die blik straalde niet echt. Ze zuchten wat en bij het nemen van een paar slokjes water en mijn vraag hoe gaat het vandaag? Zei ze heel eerlijk Anita ik voel me niet mezelf meer.

Ik ben mezelf compleet kwijt.

De vrolijke gezellige dame die ik vroeger was is ver te zoeken.

Ik weet het niet meer.

En er valt even een stilte….ik kijk haar liefdevol aan en ze gaat verder. Ik schommel met mijn overgewicht waar ik niet gelukkig van wordt. Steeds neem ik mij voor daar wat aan te doen maar krijg het niet voor elkaar. Zo ook wil ik sporten maar heb de moet niet en kracht om het te doen. Vind mezelf niet mooi meer en te dik. Heb geen zin in vrijen meer met mijn man. Heb ook denk ik last van mijn hormonen vertelt ze mij. Helaas heeft ze ongeveer 1,5 jaar geleden borstkanker gehad en het vertrouwen met haar lichaam heeft daar door een deuk gekregen.

Ik vraag haar op een gegeven moment haar ogen te sluiten en te voelen in haar lichaam waar haar aandacht naar toe gaat. Even is het dood stil….. Wat moet ik voelen? zegt ze. Hmmmmmm is mijn antwoord ga is met je aandacht naar je buik en leg daar je handen is liefdevol op….. en ik laat wat stilte vallen. Dan zegt ze plots.

“Ik mis het”

Wat mis je? Vraag ik weer liefdevol.

Vertrouwen in mezelf? Ik ben het kwijt. Je bent het vertrouwen kwijt herhaal ik.

Ja vertrouwen in mijn lichaam.

Ik herhaal je bent het vertrouwen kwijt in je lichaam.

Ja ik voel me daardoor verdrietig en ook wel boos.

Ze slaat haar ogen open en zegt dan, vroeger was ik best knap maar nu voel ik dat niet meer. Mijn man maakt het niet uit hoe ik er uit zie hij vindt mij goed zoals ik ben, maar zelf voel ik mij niet meer sexy en aantrekkelijk en heb ook bijna geen zin in seks meer wat ik wel jammer vind, durft ze eerlijk te zeggen.

Dit is typische een van de voorbeelden van een vrouw, wat ik vaak hoor, na dat ze helaas getroffen zijn door kanker.

De zin is weg.

Dat is natuurlijk helaas ook het gevolg van de bijwerkingen van de medicatie. Hier worden ze vaak niet door geïnformeerd. De artsen schrijven het voor, maar een van de bijwerkingen is vaak dat de zin ook afneemt in te vrijen.

En hoe ga je daar als vrouw dan mee om. Je hebt het vertrouwen al vaak wat verloren als je overvallen wordt door die rot ziekte.

Door middel van massage en aanraking bv van de buik, laat ik ze weer liefdevol contact maken met hun lichaam. En langzaam komt het vertrouwen vaak weer terug.

Dat is een heel proces van bewustwording. Massage is een mooie werkvorm om dieper te reizen in jezelf om te voelen wat er werkelijk speelt en je zo bewust te worden dat je bv in haar geval het vertrouwen wat verloren bent geraakt.

Niet meer straalt en blij bent zoals je vroeger was. En jezelf niet meer zo aantrekkelijk vindt.

Door je daar bewust van te worden kan je het herstellen en langzaam weer het vertrouwen op bouwen met je lichaam. Waar je tenslotte prachtig in woont.

Ik zeg altijd het is jouw tempel jouw huis. En door er weer (opnieuw) lief voor te zijn, voor jou lichaam, het ook te vertroetelen en het te verzorgen wat het nodig heeft komt het vertrouwen vaak weer terug.

Maar ook je weer vrouw gaan voelen en weer kan gaan stralen. Zelfs sterker als ooit tevoren.

Dankbaar met mijn vak als holistische massage therapeut dat ik mensen mag begeleiden in hun proces van bewustwording.

Kusje weer van mij

Leave a Reply